image

Bekkenbodemtherapie

Effectieve behandeling van bekkenbodemklachten

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten die voortkomen uit een disfunctie van de bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag die de bodem vormt van het bekken en belangrijke functies heeft zoals het ondersteunen van organen en het reguleren van de urinestroom en ontlasting. Bij een disfunctie van de bekkenbodem kan er sprake zijn van klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen, verzakkingsklachten en seksuele problemen. Bekkenbodemtherapie bestaat uit verschillende behandelingstechnieken zoals het aanleren van de juiste ademhalingstechnieken, het trainen en ontspannen van de bekkenbodemspieren en het verbeteren van de lichaamshouding. Door middel van bekkenbodemtherapie kunnen deze klachten worden verminderd of zelfs verholpen, waardoor de kwaliteit van leven kan worden verbeterd.

Wordt uitgevoerd door een:

Bekkenbodemtherapeut

Informatie

Bekkenbodemtherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op het onderzoeken en behandelen van klachten in het gebied van de bekkenbodem. Het doel van deze behandeling is het verminderen van klachten zoals urine-incontinentie, ontlastingsproblemen en seksuele disfunctie.

Mogelijke oorzaken voor bekkenbodemtherapie

Klachten die behandeld worden met bekkenbodemtherapie kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn ze het gevolg van overbelasting of verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Dit kan leiden tot klachten zoals urine-incontinentie, ontlastingsproblemen en seksuele dysfunctie. Daarnaast kunnen ook zwangerschap, bevalling en veroudering leiden tot bekkenbodemklachten.

Klachten die behandeld worden

Met bekkenbodemtherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, waaronder:

  • Urine-incontinentie
  • Ontlastingsproblemen
  • Seksuele dysfunctie
  • Pijn in het bekkengebied
  • Verzakking van organen

Behandeling van bekkenbodemtherapie

Een bekkenfysiotherapeut begint altijd met een uitgebreid onderzoek om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken en te ontspannen, massage en biofeedback. Deze technieken zijn gericht op het verbeteren van de spierfunctie en het verminderen van klachten.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen om de bekkenbodemspieren te onderhouden, een aangepaste levensstijl of advies over hulpmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van klachten.

 

Bekkenbodemtherapie is een effectieve behandelmethode bij bekkenbodemklachten. Door het gebruik van verschillende technieken kan een bekkenfysiotherapeut de spierfunctie verbeteren en klachten verminderen. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen.

Heeft u een fysiotherapeut nodig voor bekkenbodemtherapie? Gebruik dan onze fysio vergelijker en bekijk de ervaringen van andere bezoekers die bekkenbodemtherapie hebben gehad.

Bekkenbodemtherapie per stad:

Bekkenbodemtherapie Amsterdam | Bekkenbodemtherapie Den haag | Bekkenbodemtherapie Rotterdam