image

Cupping therapie

vermindering van pijn en bevordering van genezing

Cupping therapie

Cupping therapie is een alternatieve geneeswijze die al eeuwenlang wordt gebruikt in verschillende culturen, waaronder de Chinese en de Egyptische cultuur. Bij cupping therapie worden cups, meestal gemaakt van glas of kunststof, op de huid geplaatst waarna een vacuüm wordt gecreëerd door de lucht in de cup te verwarmen en te laten afkoelen. Hierdoor ontstaat er een zuigende werking die ervoor zorgt dat de huid en de spieren onder de cup omhoog worden getrokken.

Cupping therapie kan worden gebruikt om verschillende klachten te behandelen, zoals spier- en gewrichtspijn, stress, hoofdpijn, migraine en vermoeidheid. Door het creëren van een vacuüm onder de cups wordt de doorbloeding van de huid en de spieren gestimuleerd, wat kan zorgen voor ontspanning en pijnverlichting. Ook zou cupping therapie kunnen bijdragen aan het verbeteren van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen.

Hoewel er nog weinig wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van cupping therapie, zijn er veel mensen die baat hebben bij deze vorm van alternatieve geneeswijze. Het is belangrijk om bij klachten altijd eerst een arts of fysiotherapeut te raadplegen en samen te kijken naar de meest geschikte behandelvorm.

Wordt uitgevoerd door:

Manuele fysiotherapie /  Sportfysiotherapie / Accupunctuur 

Informatie

Cupping therapie is een alternatieve geneeswijze die de laatste jaren aan populariteit wint. Deze therapie wordt vaak gebruikt voor het verlichten van pijn en het bevorderen van genezing bij diverse aandoeningen. In deze tekst zullen we uitleggen wat cupping therapie precies is, welke klachten behandeld kunnen worden, hoe de behandeling eruitziet en wat patiënten kunnen verwachten na afloop van de therapie.

Wat is cupping therapie

Cupping therapie is een behandelmethode waarbij speciale cups op de huid worden geplaatst. Deze cups worden vacuüm getrokken, waardoor de huid en de onderliggende spieren omhoog worden getrokken. Het vacuüm zorgt ervoor dat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden afgevoerd. Hierdoor kunnen diverse klachten verminderen.

Klachten die behandeld worden

Cupping therapie kan helpen bij verschillende klachten, zoals:

  • Rugpijn
  • Schouderpijn
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheid
  • Cellulitis
  • Hooikoorts
  • Astma

Hoe ziet een cupping behandeling eruit?

Voordat de behandeling begint, wordt er eerst een intakegesprek gehouden om de klachten en wensen van de patiënt te bespreken. Daarna worden de cups op de huid geplaatst en vacuüm gezogen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals met vuur, een vacuümpomp of door middel van siliconen cups. De cups worden op verschillende plekken op het lichaam geplaatst, afhankelijk van de klachten van de patiënt.

 

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de ernst van de klachten. Na afloop kan de huid rood kleuren en kunnen er lichte blauwe plekken ontstaan. Dit is een normale reactie van het lichaam en verdwijnt vanzelf weer.

Wat kunnen patiënten verwachten na afloop van de cupping therapie?

Na afloop van de cupping therapie kan de patiënt zich ontspannen voelen en minder pijn ervaren. Het is belangrijk om na de behandeling veel water te drinken om het lichaam te helpen afvalstoffen af te voeren. Patiënten wordt aangeraden om rustig aan te doen en de behandelde plekken niet bloot te stellen aan extreme temperaturen, zoals warmte of kou.

Conclusie

Cupping therapie kan helpen bij het verminderen van diverse klachten en het bevorderen van genezing. Tijdens de behandeling worden speciale cups op de huid geplaatst die vacuüm worden gezogen. Na afloop kan de patiënt zich ontspannen voelen en minder pijn ervaren. Het is belangrijk om na de behandeling rustig aan te doen en veel water te drinken om het lichaam te helpen afvalstoffen af te voeren.

Heeft u een fysiotherapeut nodig voor een cupping behandeling? Gebruik dan onze fysio vergelijker en bekijk de ervaringen van andere bezoekers die een cupping behandeling hebben gehad.

Cupping therapie per stad:

Cupping Amsterdam | Cupping Den haag |Cupping Rotterdam