image

Dry needling behandeling

Wat is een 

Dry needling behandeling?

Dry needling is een populaire behandelmethode die door sommige fysiotherapeuten wordt gebruikt. Het is een effectieve behandeling voor spierproblemen zoals chronische pijn in de nek, schouders, rug, hoofdpijn of spierpijn na het sporten.

Tijdens een dry needling behandeling prikt een fysiotherapeut een dunne naald in een pijnlijke spier om deze te ontspannen en de pijn te verminderen. Het doel van de behandeling is het deactiveren van triggerpoints in de spieren. Dit zijn kleine knopen in de spieren die veroorzaakt kunnen worden door overbelasting, stress of een verkeerde houding.

De behandeling begint met een intakegesprek waarin de fysiotherapeut de klachten bespreekt en een lichamelijk onderzoek uitvoert. Vervolgens bepaalt de fysiotherapeut welke spieren behandeld moeten worden en welke naaldtechniek het meest geschikt is.

Tijdens de behandeling wordt de naald met een snelle en korte beweging in de spier geprikt. Dit kan een kortstondige pijnprikkel geven, gevolgd door een gevoel van spierontspanning. Dry needling is een effectieve behandelmethode die snel resultaat kan opleveren, maar het is belangrijk dat de behandeling wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren fysiotherapeut.

Als u last heeft van spierpijn en denkt dat dry needling iets voor u is, neem dan contact op met een fysiotherapeut die ervaring heeft met deze behandelmethode.

Wordt uitgevoerd door:

myofasciale therapie | triggerpoint-therapie

Informatie

Mogelijke oorzaken voor een dry needling behandeling

Mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot spierproblemen en triggerpoints in het lichaam, waardoor mensen mogelijk een dry needling behandeling nodig hebben. 

Veel voorkomende oorzaken van dry needling behandelingen zijn onder andere:

 • Overbelasting: Overbelasting van spieren kan leiden tot pijn en stijfheid, en kan uiteindelijk triggerpoints veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging, zoals bij sporten of bij zwaar lichamelijk werk.

 • Verkeerde houding: Een verkeerde houding kan leiden tot spierspanning en triggerpoints, vooral in de nek, schouders en rug. Bijvoorbeeld door een langdurige zittende of staande werkhouding.

 • Stress: Stress kan leiden tot spierspanning en triggerpoints in het hele lichaam. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door emotionele stress, maar ook door fysieke stress zoals bij langdurige inspanning.

 • Verwondingen: Verwondingen zoals een verrekking, verstuiking, of spiertrauma kunnen leiden tot spierspanning en triggerpoints.

 • Medische aandoeningen: Medische aandoeningen zoals fibromyalgie, artritis, en hernia’s kunnen ook leiden tot spierproblemen en triggerpoints.

Het is belangrijk om te weten dat dry needling behandelingen effectief kunnen zijn bij het behandelen van spierproblemen en triggerpoints, maar het is belangrijk om eerst de oorzaak van de klachten te achterhalen en te bespreken met een deskundige fysiotherapeut.

Symptomen - Heb ik een dry needling behandeling nodig?

De symptomen die kunnen wijzen op spierproblemen en triggerpoints, waarvoor een dry needling behandeling nuttig kan zijn, kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de klachten. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van triggerpoints:

 • Pijn: Pijn is een van de meest voorkomende symptomen bij triggerpoints. Dit kan variëren van een lichte, doffe pijn tot een scherpe, stekende pijn, afhankelijk van de locatie en de ernst van de triggerpoints.

 • Stijfheid: Stijfheid kan optreden in de spieren die zijn aangetast door triggerpoints, waardoor het moeilijk kan zijn om te bewegen of om bepaalde activiteiten uit te voeren.

 • Verminderde flexibiliteit: Triggerpoints kunnen de flexibiliteit van spieren verminderen, waardoor het moeilijk kan zijn om bepaalde bewegingen uit te voeren.

 • Vermoeidheid: Spieren die zijn aangetast door triggerpoints kunnen snel vermoeid raken, waardoor het moeilijk kan zijn om bepaalde activiteiten vol te houden.

 • Uitstralende pijn: Triggerpoints kunnen pijn veroorzaken die uitstraalt naar andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld van de nek naar de schouders

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen niet altijd wijzen op triggerpoints en dat een grondig onderzoek door een deskundige fysiotherapeut nodig is om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Indien nodig kan een dry needling behandeling worden overwogen als onderdeel van een passend behandelplan.

Hoe verloopt de behandeling

Dit is een algemene beschrijving van een dry needling behandeling. De exacte details en specifieke procedures verschillen per fysiotherapeut

Een dry needling behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut en bestaat uit de volgende stappen:

 • Intakegesprek: De fysiotherapeut begint met een intakegesprek om de symptomen en de medische voorgeschiedenis van de patiënt te begrijpen. Dit kan helpen bij het bepalen van de beste behandelopties.
 • Onderzoek: De fysiotherapeut zal vervolgens een lichamelijk onderzoek uitvoeren om gebieden te identificeren waar triggerpoints aanwezig kunnen zijn.
 • Plaatsen van de naald: Tijdens de behandeling plaatst de fysiotherapeut dunne naalden in de huid en spieren van de patiënt op de plaatsen waar de triggerpoints zijn geïdentificeerd. Dit kan een licht tintelend gevoel veroorzaken.
 • Manipulatie van de naalden: De naalden worden vervolgens voorzichtig gemanipuleerd om de spiervezels te ontspannen en de spanning op de triggerpoints te verminderen.
 • Afronding: Na de behandeling kan de fysiotherapeut de patiënt aanmoedigen om het rustig aan te doen en eventuele bijwerkingen zoals lichte spierpijn, vermoeidheid en lichte bloedingen in de gaten te houden.

Het hele proces duurt gewoonlijk ongeveer 10-30 minuten, afhankelijk van de omvang van de behandeling en het aantal te behandelen triggerpoints. Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de ernst van de symptomen en de reactie van de patiënt op de behandeling. In sommige gevallen kan één behandeling voldoende zijn, terwijl in andere gevallen meerdere behandelingen nodig kunnen zijn om de spieren volledig te ontspannen en de symptomen te verminderen.

Is de behandeling pijnlijk?

Dry needling kan in sommige gevallen pijn of ongemak veroorzaken, vooral als de naalden in gevoelige of gespannen spieren worden geplaatst. Sommige patiënten voelen een lichte tinteling of druk tijdens de behandeling, terwijl anderen korte tijd kramp of spiertrekkingen kunnen ervaren.

Het is belangrijk op te merken dat de pijn of het ongemak tijdens de behandeling meestal van korte duur is en snel verdwijnt nadat de naalden zijn verwijderd. Sommige patiënten ervaren na de behandeling lichte spierpijn, vermoeidheid en een lichte bloeding op de plaats waar de naalden zijn geplaatst, maar deze symptomen verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

De fysiotherapeut zal de patiënt tijdens de behandeling nauwlettend in de gaten houden en eventuele ongemakken onmiddellijk bespreken om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken.

Na de behandeling

Na een dry needling behandeling kan het zijn dat de fysiotherapeut aanvullende behandelingen voorstelt om de spieren verder te ontspannen en het herstel te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld massage, manuele therapie, oefentherapie of het aanbrengen van warmte of kou omvatten.

Het is belangrijk om na de behandeling voldoende rust te nemen en activiteiten te vermijden die de spieren overmatig belasten, zoals zware trainingen of zwaar tillen. Dit kan de spieren de kans geven om te herstellen en het risico op complicaties zoals spierpijn of vermoeidheid te verminderen.

De fysiotherapeut kan ook aanbevelen om thuis oefeningen te doen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Deze oefeningen kunnen gericht zijn op de specifieke spieren die tijdens de behandeling zijn behandeld om de kans op herhaling van de klachten te verminderen.

Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met de fysiotherapeut en eventuele nieuwe symptomen of klachten te melden, zodat de behandeling kan worden aangepast indien nodig.

Deze specialisten helpen je graag!

Dry needling wordt meestal uitgevoerd door fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in myofasciale therapie of triggerpoint-therapie. Deze specialisaties hebben beide betrekking op het behandelen van spierproblemen en triggerpoints.

Fysiotherapeuten die myofasciale therapie toepassen, zijn gespecialiseerd in de behandeling van spieren, bindweefsel en fascia. Ze hebben kennis van de anatomie en fysiologie van het bewegingsapparaat en weten hoe spieren en fascia functioneren en samenwerken.

Triggerpoint-therapie is gericht op het behandelen van triggerpoints in de spieren. Fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in deze therapie hebben kennis van de oorzaken en symptomen van triggerpoints en weten hoe ze deze effectief kunnen behandelen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle fysiotherapeuten dry needling mogen uitvoeren. Om dry needling te mogen toepassen, moet een fysiotherapeut een aanvullende opleiding hebben gevolgd en de nodige certificaten hebben behaald. Daarom is het belangrijk om een deskundige en ervaren fysiotherapeut te raadplegen voor dry needling behandelingen.

Heeft u een fysiotherapeut nodig voor een dry needling behandeling? Gebruik dan onze fysio vergelijker en bekijk de ervaringen van andere bezoekers die een dry needling behandeling hebben gehad.

Dry needling behandeling per stad:

Dry needling behandeling Amsterdam | Dry needling behandeling Den haag | Dry needling behandeling Rotterdam