image

Oedeemfysiotherapie

Behandeling van lymfoedeem en andere vormen van vochtophoping

Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de behandeling van oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan ontstaan als gevolg van verschillende oorzaken, zoals een operatie, bestraling, een trauma of een aandoening zoals lymfoedeem.

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het verminderen en voorkomen van oedeem en de bijbehorende klachten, zoals pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. De behandeling bestaat onder andere uit manuele lymfedrainage, een massagetechniek die gericht is op het stimuleren van de afvoer van vocht uit het lichaam.

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut ook advies geven over huidverzorging en leefstijl en kan hij of zij oefeningen en mobilisatietechnieken aanbieden om de mobiliteit en kracht van het lichaam te verbeteren. Oedeemfysiotherapie kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van de klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met oedeem.

Wordt uitgevoerd door een:

Oedeemfysiotherapeut

Informatie

Oedeemfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de behandeling van lymfoedeem en andere vormen van vochtophoping in het lichaam. Deze aandoeningen ontstaan wanneer de afvoer van vocht uit het weefsel niet goed verloopt, bijvoorbeeld door een beschadiging of verwijdering van lymfeklieren.

Mogelijke oorzaken voor oedeemfysiotherapie

Oedeem kan verschillende oorzaken hebben, waaronder operaties, bestraling, ontstekingen, littekenweefsel, veneuze insufficiëntie en aangeboren afwijkingen. Lymfoedeem kan bijvoorbeeld ontstaan na een borstoperatie of na behandeling van kanker. Andere vormen van vochtophoping kunnen ontstaan als gevolg van langdurig staan of zitten, zwangerschap of overgewicht.

Klachten die behandeld worden bij oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is gericht op het verminderen van de vochtophoping en de klachten die hiermee gepaard gaan. Klachten die behandeld worden met oedeemfysiotherapie zijn onder andere:

  • Zwellingen
  • Stijfheid
  • Pijn
  • Vermoeidheid
  • Beperkingen in bewegingsmogelijkheden

Behandeling van oedeemfysiotherapie

De behandeling van oedeemfysiotherapie bestaat uit verschillende onderdelen en is afhankelijk van de ernst en oorzaak van de vochtophoping. De behandeling kan bestaan uit:

 

  • Manuele lymfedrainage: Hierbij wordt er door middel van zachte, pompende bewegingen vocht afgevoerd via de lymfebanen.
  • Compressietherapie: Hierbij wordt druk uitgeoefend op het aangedane lichaamsdeel met behulp van zwachtels of een speciale kous om vochtophoping te verminderen.
  • Oefentherapie: Hierbij worden er oefeningen gedaan om de spierpomp te activeren, wat de afvoer van vocht stimuleert.
  • Advies over huidverzorging en leefstijl: Hierbij krijgt de patiënt tips over hoe de huid en het lichaam het beste verzorgd kunnen worden en over hoe activiteiten kunnen worden aangepast om klachten te verminderen.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de oedeemfysiotherapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het dragen van een speciale kous, het doen van oefeningen en het aanpassen van activiteiten. Indien nodig kan de behandeling herhaald worden om het effect te behouden.

Oedeemfysiotherapie is een effectieve behandelmethode bij lymfoedeem en andere vormen van vochtophoping. Door middel van oefentherapie en manuele lymfedrainage wordt het vocht geleidelijk afgevoerd. De behandeling begint altijd met een uitgebreide intake en onderzoek om de aard en de ernst van het oedeem te bepalen. Vervolgens wordt er een individueel behandelplan opgesteld, waarbij ook aandacht wordt besteed aan zelfmanagement en preventie van terugkerend oedeem. 

 

Bij lymfoedeem kan ook het gebruik van compressietherapie, zoals het dragen van steunkousen, deel uitmaken van de behandeling. Oedeemfysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met vochtophoping.

 

Kortom, oedeemfysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met lymfoedeem en andere vochtophopingen. Een deskundige oedeemfysiotherapeut kan een individueel behandelplan opstellen dat past bij de specifieke behoeften van de patiënt, waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van manuele lymfedrainage, compressietherapie, oefentherapie en advies over zelfmanagement. Door samen te werken met andere zorgprofessionals, kan oedeemfysiotherapie de beste resultaten opleveren voor patiënten die lijden aan oedeem.

Heeft u een fysiotherapeut nodig voor oedeemfysiotherapie ? Gebruik dan onze fysio vergelijker en bekijk de ervaringen van andere bezoekers die oedeemfysiotherapie hebben gehad.

Oedeemfysiotherapie per stad:

Oedeemfysiotherapie Amsterdam | Oedeemfysiotherapie Den haag | Oedeemfysiotherapie Rotterdam