image

Triggerpointtherapie

Effectieve behandeling van spierknopen

Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het behandelen van triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals overbelasting, stress, trauma of slechte houding. Deze knopen kunnen pijn veroorzaken op de plaats waar ze zich bevinden, maar kunnen ook uitstralende pijn veroorzaken naar andere delen van het lichaam.

De therapie richt zich op het inactiveren van de triggerpoints door middel van verschillende technieken, zoals massage, acupressuur, dry needling, rekken en oefeningen. Door het behandelen van de triggerpoints wordt de spierspanning verminderd en kan de pijn afnemen. Daarnaast kan triggerpointtherapie helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het vergroten van de flexibiliteit van de spieren.

Triggerpointtherapie wordt vaak gebruikt bij de behandeling van diverse klachten, zoals chronische pijn, hoofdpijn, nek- en rugklachten, schouderklachten, tenniselleboog, carpaal tunnelsyndroom en fibromyalgie. Het is een veilige en effectieve behandelmethode die kan worden toegepast als onderdeel van een bredere fysiotherapeutische behandeling of als zelfstandige therapie.

Wordt uitgevoerd door:

Manuele therapie / Sportfysiotherapie / Oefentherapie

Informatie

Triggerpoints zijn kleine, pijnlijke verhardingen in spieren die kunnen ontstaan door overbelasting, stress of trauma. Ze kunnen leiden tot stijfheid, pijn en verminderde bewegingsvrijheid. Triggerpointtherapie is een behandelmethode die zich richt op het opsporen en behandelen van deze spierknopen.

Mogelijke oorzaken voor TRIGGERPOINTTHERAPIE​

Triggerpoints kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Overbelasting of verkeerd gebruik van spieren
 • Langdurige stress
 • Trauma of letsel
 • Slechte houding
 • Onderliggende medische aandoeningen zoals fibromyalgie of artritis

Klachten die behandeld worden met TRIGGERPOINTTHERAPIE​

Met triggerpointtherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, zoals:

 • Spierpijn
 • Stijfheid
 • Verminderde bewegingsvrijheid
 • Hoofdpijn en migraine
 • Pijn in nek, schouders, rug en heupen
 • Tenniselleboog en carpaletunnelsyndroom

Behandeling van TRIGGERPOINTTHERAPIE​

Bij triggerpointtherapie wordt er gebruik gemaakt van manuele druktechnieken om de spierknopen los te maken. Hierbij wordt er druk uitgeoefend op het triggerpoint totdat de spier ontspant. Dit kan soms gevoelig zijn, maar de behandeling is over het algemeen niet pijnlijk. Na de behandeling kan er een lichte spierpijn ontstaan, maar dit verdwijnt over het algemeen snel.

Na de behandeling

Na de behandeling krijg je vaak advies over oefeningen en houdingen die je kunt gebruiken om verdere spierknopen te voorkomen. Ook kan er aandacht besteed worden aan eventuele onderliggende medische aandoeningen die de triggerpoints veroorzaken.

Triggerpointtherapie is een effectieve behandelmethode bij spierknopen. Door het opsporen en behandelen van deze knopen kan de pijn en stijfheid verminderd worden en de bewegingsvrijheid verbeterd worden. Na de behandeling krijg je vaak advies om verdere spierknopen te voorkomen.

Heeft u een fysiotherapeut nodig voor Triggerpointtherapie? Gebruik dan onze fysio vergelijker en bekijk de ervaringen van andere bezoekers die een triggerpoint behandeling hebben gehad.

Triggerpointtherapie per stad:

Triggerpointtherapie Amsterdam | Triggerpointtherapie Den haag | Triggerpointtherapie Rotterdam