image

Bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en incontinentie

Klachten
Bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en incontinentie

Bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en incontinentie zijn aandoeningen die veel voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. Deze klachten kunnen ontstaan als gevolg van zwangerschap, bevalling, overgewicht, een operatie in de onderbuik of simpelweg door het ouder worden. De symptomen van deze aandoeningen kunnen variëren van lichte ongemakken tot ernstige pijn en kunnen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Gelukkig zijn er verschillende specialismen die deze klachten kunnen behandelen, waaronder fysiotherapie.

Het is belangrijk om de oorzaken van deze klachten te begrijpen om de juiste behandeling te kunnen bieden. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit worden vaak veroorzaakt door overbelasting van de bekkenbodem, wat kan leiden tot een slechte stabiliteit en pijnklachten. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een zwakke bekkenbodem of beschadigde zenuwen. Het is belangrijk om een nauwkeurige diagnose te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Fysiotherapie is een belangrijke behandelmethode voor patiënten met bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en incontinentie. De behandeling kan bestaan uit gerichte oefeningen om de bekkenbodem te versterken en te stabiliseren, evenals andere technieken om de pijn te verlichten. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de fysiotherapeut op te volgen om terugval te voorkomen. Als u last heeft van bekkenpijn, bekkeninstabiliteit of incontinentie, is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij een professional om uw klachten te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

De klachten die gepaard gaan met bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en incontinentie zijn divers. Zo kan er sprake zijn van pijn in de onderrug, buik, heupen of bekkengebied. Daarnaast kan het lastig zijn om de blaas of darmen te controleren en kan er sprake zijn van urine- of ontlastingsverlies.

Bij deze klachten is het belangrijk om de juiste behandeling te krijgen van een specialist. Vaak zal dit een fysiotherapeut zijn die gespecialiseerd is in bekkenproblematiek. Daarnaast kan een bekkenfysiotherapeut, gynaecoloog of uroloog ook een rol spelen in de behandeling.

De behandeling van bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en incontinentie is gericht op het verminderen van de klachten en het herstellen van de functies van het bekkengebied. Dit kan onder andere door middel van oefeningen om de spieren rondom het bekken te versterken, ontspanningsoefeningen en houdingsadviezen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van manuele therapie, bekkenbodemfysiotherapie, dry needling of biofeedback.

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de specialist op te volgen. Dit kan inhouden dat er nog regelmatig oefeningen moeten worden gedaan om de spieren rondom het bekken te blijven versterken. Daarnaast kan het verstandig zijn om het dagelijks leven aan te passen, bijvoorbeeld door voldoende rust te nemen, een gezond gewicht te behouden en voldoende te bewegen.

Ben je op zoek naar een specialist op het gebied van bekkenpijn, bekkeninstabiliteit en incontinentie? Maak dan gebruik van onze fysiotherapievergelijker en vind de juiste behandelaar bij jou in de buurt!

Maak een afspraak met een specialist