image

Carpaal Tunnel Syndroom

Klachten
Carpaal Tunnel syndroom

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een aandoening waarbij de mediane zenuw in de pols bekneld raakt, waardoor symptomen zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de hand en vingers kunnen optreden. CTS wordt vaak veroorzaakt door overmatig gebruik van de hand en pols, zoals herhaalde bewegingen of langdurige druk op de pols.

 

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor CTS. De fysiotherapeut kan de oorzaak van de beknelling van de zenuw bepalen en een behandelplan op maat maken om de symptomen te verminderen. Dit kan onder meer bestaan uit oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom de pols, hand en arm, het verbeteren van de flexibiliteit van de pols en het toepassen van speciale technieken, zoals manuele therapie of dry needling.

 

Andere behandelingen die kunnen worden gebruikt om CTS te verminderen, zijn bijvoorbeeld het dragen van een polsbrace, het aanpassen van de werkplek of het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren. Het is belangrijk om een gekwalificeerde fysiotherapeut te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen die past bij de specifieke behoeften van de patiënt.

 

Naast fysiotherapie is het ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de kans op CTS te verminderen. Dit kan onder meer bestaan uit het verminderen van herhaalde bewegingen of druk op de pols, regelmatig pauzeren tijdens activiteiten die de hand en pols belasten, en het gebruik van ergonomisch verantwoord gereedschap.

 

Kortom, fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor Carpaal Tunnel Syndroom. Door een combinatie van oefeningen en andere behandelmethoden kan de pijn, tintelingen en gevoelloosheid worden verminderd en de kracht en mobiliteit van de hand en pols worden verbeterd. Het is belangrijk om een gekwalificeerde fysiotherapeut te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen die past bij de specifieke behoeften van de patiënt en om preventieve maatregelen te nemen om CTS te voorkomen.

Het carpaal tunnel syndroom is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door compressie van de zenuw die door de pols loopt. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand en vingers. Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn om de symptomen van het carpaal tunnel syndroom te verminderen.

De behandeling van het carpaal tunnel syndroom begint met een grondig onderzoek en evaluatie van de klachten door de fysiotherapeut. Afhankelijk van de oorzaak van het carpaal tunnel syndroom, kan de fysiotherapeut verschillende behandelmethoden toepassen, zoals oefentherapie, manuele therapie en ergonomisch advies.

 

Oefentherapie kan gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht en de mobiliteit van de pols en hand. De fysiotherapeut kan verschillende oefeningen aanbevelen, zoals rek- en strekoefeningen en spierversterkende oefeningen. Het doel van oefentherapie is om de spieren en pezen rond de pols te versterken en de druk op de zenuw te verminderen.

Manuele therapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de pols en hand. De fysiotherapeut kan hierbij verschillende technieken toepassen, zoals mobilisaties en manipulaties, om de gewrichten en spieren rond de pols te ontspannen en te herstellen.

Ergonomisch advies kan ook een belangrijke rol spelen bij de behandeling van het carpaal tunnel syndroom. De fysiotherapeut kan adviseren over de juiste houding en werkplekinstelling om de druk op de pols te verminderen. Dit kan helpen om de symptomen te verminderen en verdere problemen te voorkomen.

Als het carpaal tunnel syndroom gepaard gaat met andere symptomen, zoals uitstralende pijn naar de arm, kan het nodig zijn om eerst medische behandeling te ondergaan voordat fysiotherapie kan worden gestart. De fysiotherapeut kan in dat geval samenwerken met de behandelend arts om een behandelplan op te stellen dat gericht is op de individuele behoeften van de patiënt.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij een gespecialiseerde fysiotherapeut als u last heeft van het carpaal tunnel syndroom. Met behulp van oefentherapie, manuele therapie en ergonomisch advies kan de fysiotherapeut u helpen bij het verminderen van de symptomen en het voorkomen van verdere klachten.

Maak een afspraak met een specialist