image

Artrose

Klachten
Artrose

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening die gepaard gaat met slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Het is een aandoening die vaak voorkomt bij ouderen, maar kan ook voorkomen bij jongere mensen na bijvoorbeeld een gewrichtsbeschadiging.

Artrose kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit in de getroffen gewrichten, wat invloed kan hebben op dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit. Hoewel artrose niet te genezen is, kan fysiotherapie helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren.

Een fysiotherapeut kan helpen bij het opstellen van een individueel behandelplan, dat is gericht op het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit en het functioneren van het gewricht. Dit kan onder meer bestaan uit oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom het gewricht, het verbeteren van de stabiliteit en flexibiliteit en het verminderen van de stress op het gewricht.

Ook kan de fysiotherapeut advies geven over hulpmiddelen, zoals braces of orthesen, die kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook adviseren over leefstijlveranderingen, zoals het aanpassen van het dieet en het verminderen van overgewicht, wat kan helpen bij het verminderen van de druk op de gewrichten.

Het doel van fysiotherapie bij artrose is om de klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Door het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit kan de patiënt weer meer activiteiten uitvoeren en deelnemen aan het dagelijks leven. Fysiotherapie kan hierbij een belangrijke rol spelen, zowel bij het verminderen van klachten als bij het voorkomen van verdere slijtage van het kraakbeen.

Artrose is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk aan slijt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en een verminderde bewegingsvrijheid in de gewrichten. 

Artrose komt vaak voor in de heupen, knieën en handen.

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid bij artrose. Een fysiotherapeut kan een persoonlijk behandelplan opstellen dat gericht is op de individuele behoeften van de patiënt.

Een van de behandelmogelijkheden is oefentherapie. Door middel van specifieke oefeningen kan de fysiotherapeut de spieren versterken en de mobiliteit van de gewrichten verbeteren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van verschillende oefeningen, zoals rek- en strekoefeningen, balansoefeningen en krachtoefeningen.

Verder kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van manuele therapie om de gewrichten soepeler te maken en de pijn te verminderen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van mobilisaties en manipulaties.

Daarnaast kan een fysiotherapeut ook advies geven over het aanpassen van de dagelijkse activiteiten en het gebruik van hulpmiddelen om de belasting op de gewrichten te verminderen. Hierbij kan gedacht worden aan ergonomische aanpassingen in huis en op het werk, en het gebruik van braces en andere ondersteunende hulpmiddelen.

Ten slotte kan de fysiotherapeut ook helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van de patiënt. Hierbij kan gedacht worden aan advies over een gezonde levensstijl, zoals gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Als u last heeft van artrose, is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. Door middel van oefentherapie, manuele therapie en advies over aanpassingen in de dagelijkse activiteiten en hulpmiddelen kan de fysiotherapeut u helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid.

Maak een afspraak met een specialist