image

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op de behandeling van lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door psychische factoren, zoals stress, angst en spanning. Deze klachten kunnen zich uiten in onder andere pijn, vermoeidheid en ademhalingsproblemen.

Rugpijn, klachten voor arbeidsfysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Algemene beschrijving Psychosomatische fysiotherapie

TEKST HIER

Oorzaken van klachten

Psychosomatische klachten ontstaan vaak door een combinatie van fysieke en psychische factoren. Stress en angst kunnen bijvoorbeeld leiden tot gespannen spieren, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Dit kan weer leiden tot lichamelijke klachten zoals pijn en stijfheid.

De symptomen

Met psychosomatische fysiotherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, waaronder:

  • Pijnklachten, zoals nekpijn, rugpijn en hoofdpijn
  • Ademhalingsproblemen, zoals hyperventilatie en benauwdheid
  • Vermoeidheid en burn-out
  • Spanningsgerelateerde klachten, zoals spierspanning en hoge bloeddruk

Verloop van de behandeling

De behandeling van psychosomatische klachten begint met een uitgebreid intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de relatie tussen de lichamelijke klachten en mogelijke psychische oorzaken.

Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en bewegingstherapie. Ook kan er gebruik gemaakt worden van cognitieve therapie om negatieve gedachten en emoties te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen algemene richtlijnen zijn en dat de behandeling die u nodig heeft afhankelijk is van uw specifieke situatie en symptomen. Het is daarom altijd het beste om een afspraak te maken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanleren van ontspanningsoefeningen en het bewust worden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en mogelijke psychische oorzaken.

Psychosomatische fysiotherapie kan een effectieve behandelmethode zijn bij lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door psychische factoren. Door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en cognitieve therapie kan een psychosomatisch fysiotherapeut pijnklachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Maak een afspraak met een specialist