image

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Behandeling van bekkenklachten.

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op de behandeling van klachten in het bekkengebied en de bekkenbodem, zoals urine- of ontlastingsverlies, seksuele dysfunctie en bekkenpijn.

Bekkenbodem fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Algemene beschrijving bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten rondom het bekkengebied. Het bekken speelt een belangrijke rol bij de stabiliteit van het lichaam en de controle van de blaas en darmen. Wanneer er problemen ontstaan in dit gebied, kan dit leiden tot diverse klachten. Bekkenfysiotherapie kan dan uitkomst bieden. Bekkenfysiotherapie kan dan uitkomst bieden.

Oorzaken van bekkenklachten

Er zijn verschillende oorzaken van bekkenklachten. Dit kunnen bijvoorbeeld zwangerschap en bevalling zijn, maar ook overbelasting of langdurig zitten kan leiden tot klachten. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn bekkeninstabiliteit, verzakkingen van de bekkenorganen, pijnklachten en incontinentie.

De symptomen

Bekkenfysiotherapie richt zich op het behandelen van verschillende klachten, zoals:

  • Bekkenpijn
  • Pijn bij het vrijen
  • Incontinentie
  • Aandrangproblemen
  • Obstipatie
  • Verzakking van de bekkenorganen 

Verloop van de behandeling

Een bekkenfysiotherapeut begint altijd met een intakegesprek om de klachten te inventariseren en de oorzaken ervan te achterhalen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals oefeningen voor de bekkenbodemspieren, biofeedbacktraining en manuele therapie.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen algemene richtlijnen zijn en dat de behandeling die u nodig heeft afhankelijk is van uw specifieke situatie en symptomen. Het is daarom altijd het beste om een afspraak te maken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen, advies over houding en beweging en voedingsadvies.

Bekkenfysiotherapie is een effectieve behandelmethode bij bekkenklachten. Door het gebruik van verschillende technieken kan een bekkenfysiotherapeut pijnklachten verminderen en de functie van het bekkengebied verbeteren. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen.

Maak een afspraak met een specialist