image

Geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie

Vind een fysio die kan helpen.

Geriatriefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van ouderen met diverse lichamelijke en functionele problemen, zoals verminderde mobiliteit, balansproblemen, valrisico, spierzwakte en vermoeidheid.

Het doel van geriatriefysiotherapie is om de patiënt zo lang mogelijk zelfstandig en functioneel actief te houden en om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Rugpijn, klachten voor arbeidsfysiotherapie

Geriatrie fysiotherapie

Algemene beschrijving geriatriefysiotherapie

Geriatriefysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op de behandeling van oudere patiënten. Het doel van geriatriefysiotherapie is het verbeteren van de mobiliteit, het voorkomen van valpartijen en het verminderen van pijn bij deze doelgroep. Hierbij staat het behoud van zelfstandigheid en kwaliteit van leven centraal.

Oorzaken van klachten

Het specialisme geriatriefysiotherapie is binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van ouderen met diverse lichamelijke en functionele problemen, zoals verminderde mobiliteit, balansproblemen, valrisico, spierzwakte en vermoeidheid. Er zijn verschillende oorzaken van klachten bij ouderen waar geriatriefysiotherapie op gericht is, waaronder chronische aandoeningen, veranderingen in het lichaam en veranderingen in levensstijl.

Klachten

Met geriatriefysiotherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, waaronder:

  • Verminderde mobiliteit
  • Pijnklachten
  • Vermoeidheid
  • Valpreventie
  • Verminderde spierkracht
  • Verminderde balans

Verloop van de behandeling

De behandeling bij geriatriefysiotherapie bestaat uit verschillende stappen. Allereerst wordt er een uitgebreide analyse gemaakt van de klachten en de oorzaken hiervan. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals oefentherapie, mobilisaties, massage en valpreventietraining.

Daarnaast kan de geriatriefysiotherapeut advies geven over het behoud van zelfstandigheid en kwaliteit van leven, bijvoorbeeld door aanpassingen in de thuissituatie. Ook kan de geriatriefysiotherapeut samenwerken met andere specialisten zoals een ergotherapeut of een diëtist om de patiënt zo optimaal mogelijk te behandelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen algemene richtlijnen zijn en dat de behandeling die u nodig heeft afhankelijk is van uw specifieke situatie en symptomen. Het is daarom altijd het beste om een afspraak te maken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de geriatriefysiotherapeut op te volgen om het behoud van mobiliteit en kwaliteit van leven te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit specifieke oefeningen en trainingen om de spieren en gewrichten te versterken en te stabiliseren, en advies over hulpmiddelen zoals rollators en andere mobiliteitsmiddelen.

Geriatriefysiotherapie is een effectieve behandelmethode bij klachten die voorkomen bij oudere patiënten. Door het gebruik van verschillende technieken kan een geriatriefysiotherapeut de mobiliteit en kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren en het risico op valpartijen verminderen. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de geriatriefysiotherapeut op te volgen om het behoud van mobiliteit en kwaliteit van leven te ondersteunen.

Maak een afspraak met een specialist