image

Handtherapie

Handtherapie

Handtherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op de behandeling van klachten aan de hand en pols. Handtherapie is een combinatie van fysiotherapie en ergotherapie en heeft als doel het verminderen van pijn, verbeteren van de functie en vergroten van de kracht in de hand en pols.

Fysio helpt bij hand klachten. Handfysiotherapie

Handtherapie

Algemene beschrijving fysiotherapie

Handtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en ergotherapie die zich richt op de behandeling van aandoeningen en letsel aan de hand, pols en arm. Deze aandoeningen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een ongeval, overbelasting of een chronische aandoening. 

Het doel van handtherapie is om de functie van de hand en arm te herstellen, pijn te verminderen, complicaties te voorkomen en de patiënt in staat te stellen om dagelijkse activiteiten en werkzaamheden uit te voeren.

Oorzaken van klachten

Klachten die behandeld worden met handtherapie kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn ze het gevolg van overbelasting, trauma of aandoeningen zoals artrose, reuma, carpaal tunnel syndroom, Dupuytren’s contractuur en triggerfinger.

Klachten die behandeld kunnen worden

Met handtherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, waaronder:

  • Pijn in de hand of pols
  • Beperkte beweeglijkheid van de hand of pols
  • Verminderde kracht in de hand of pols
  • Littekenvorming na operatie of letsel
  • Problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals werken, sporten en huishoudelijke taken

 

Verloop van de behandeling

Een handtherapeut begint altijd met een uitgebreid onderzoek om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals oefentherapie, massage, mobilisaties, tapen en spalken. De handtherapeut geeft ook advies over het verminderen van belasting op de hand en pols.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen algemene richtlijnen zijn en dat de behandeling die u nodig heeft afhankelijk is van uw specifieke situatie en symptomen. Het is daarom altijd het beste om een afspraak te maken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Na de behandeling

Na de behandeling zal de werknemer beter in staat zijn om zijn of haar werkzaamheden op een gezonde en veilige manier uit te voeren. Het is echter belangrijk om regelmatig te blijven bewegen en ergonomisch verantwoord te werken om klachten in de toekomst te voorkomen. Arbeidsfysiotherapie kan hierbij helpen door het geven van advies en coaching op maat.Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de handtherapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen om de hand en pols soepel te houden, het dragen van een spalk of brace, aangepaste werkzaamheden of advies over hulpmiddelen die kunnen helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Handtherapie is een gespecialiseerde behandelmethode bij hand- en polsklachten. Door het gebruik van verschillende technieken kan een handtherapeut pijnklachten verminderen, de bewegingsvrijheid verbeteren en de kracht in de hand en pols vergroten. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de handtherapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen.

Maak een afspraak met een specialist