image

Manuele fysiotherapie

Manuele fysiotherapie

Manuele fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op het onderzoeken en behandelen van gewrichten, spieren en zenuwen. Het doel van deze behandeling is het verminderen van pijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid.

 

Rugpijn, klachten voor arbeidsfysiotherapie

Manuele Fysiotherapie

Effectieve Behandeling van Bewegingsklachten

De behandeling bestaat voornamelijk uit het met de hand mobiliseren en manipuleren van gewrichten en weefsels om de beweeglijkheid en functie te verbeteren. Het doel van Manuele Fysiotherapie is het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het herstellen van de functie van het lichaam.

Oorzaken van klachten

Klachten die behandeld worden met manuele fysiotherapie kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn ze het gevolg van overbelasting of verkeerd gebruik van spieren en gewrichten. Dit kan leiden tot klachten zoals stijfheid, pijn en verminderde mobiliteit. Daarnaast kunnen ook ongelukken, operaties of aandoeningen zoals reuma en artrose leiden tot bewegingsklachten.

De symptomen

Met manuele fysiotherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, waaronder:

  • Rugpijn
  • Nekpijn
  • Schouderpijn
  • Heuppijn
  • Kniepijn
  • Enkel- en voetklachten

Verloop van de behandeling

Een manueel therapeut begint altijd met een uitgebreid onderzoek om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals mobilisaties en manipulaties. Deze technieken zijn gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van pijnklachten.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen algemene richtlijnen zijn en dat de behandeling die u nodig heeft afhankelijk is van uw specifieke situatie en symptomen. Het is daarom altijd het beste om een afspraak te maken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen om de spieren en gewrichten soepel te houden, een aangepaste levensstijl of advies over hulpmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van klachten.

Manuele fysiotherapie is een effectieve behandelmethode bij bewegingsklachten. Door het gebruik van mobilisaties en manipulaties kan een manueel therapeut pijnklachten verminderen en de bewegingsvrijheid verbeteren. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen.

Maak een afspraak met een specialist