image

Neurologische fysiotherapie

Neurologische Fysiotherapie

Neurologische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van patiënten met neurologische aandoeningen, zoals een beroerte, multiple sclerose (MS) en de ziekte van Parkinson. Het doel van neurologische fysiotherapie is om de motorische functies van de patiënt te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen.

Rugpijn, klachten voor arbeidsfysiotherapie

Neurologische fysiotherapie

Algemene beschrijving bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie

Het doel is om de motorische functies van de patiënt te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen. Dit wordt bereikt met behulp van technieken zoals functionele training, specifieke oefentherapie en aandacht voor de cognitieve en emotionele aspecten van de patiënt. Een multidisciplinaire aanpak kan vereist zijn, waarbij samengewerkt wordt met andere zorgverleners zoals ergotherapeuten en neuropsychologen. Het uiteindelijke doel is om de patiënt zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Oorzaken van klachten

Neurologische aandoeningen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een beroerte, een hersentumor, traumatisch hersenletsel en degeneratieve aandoeningen zoals Parkinson en MS. Deze aandoeningen kunnen leiden tot motorische problemen, zoals spierzwakte, coördinatieproblemen, evenwichtsstoornissen en verminderde mobiliteit.

De symptomen

Met neurologische fysiotherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, waaronder:

  • Verminderde spierkracht en coördinatie
  • Evenwichtsstoornissen
  • Stijfheid en verminderde mobiliteit
  • Spasticiteit
  • Problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals lopen en aankleden

Verloop van de behandeling

Een neurologisch fysiotherapeut begint altijd met een uitgebreid onderzoek om de aard en de omvang van de neurologische aandoening vast te stellen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals neurologische revalidatie en het aanleren van compensatiestrategieën. Deze technieken zijn gericht op het verbeteren van de motorische functies van de patiënt en het verminderen van klachten.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen algemene richtlijnen zijn en dat de behandeling die u nodig heeft afhankelijk is van uw specifieke situatie en symptomen. Het is daarom altijd het beste om een afspraak te maken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het uitvoeren van oefeningen om de spieren te versterken en de coördinatie te verbeteren. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook advies geven over het gebruik van hulpmiddelen om dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.

 

Neurologische fysiotherapie is een effectieve behandelmethode voor patiënten met neurologische aandoeningen. Door het gebruik van neurologische revalidatie en het aanleren van compensatiestrategieën kan een neurologisch fysiotherapeut de motorische functies van de patiënt verbeteren en de kwaliteit van leven verhogen. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de therapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen.

Maak een afspraak met een specialist