image

Orthopedische fysiotherapie

Orthopedische fysio therapie

Orthopedische fysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie dat zich richt op het onderzoeken en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Het doel van deze behandeling is het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van spieren, gewrichten en botten.

Rugpijn, klachten voor arbeidsfysiotherapie

ORTHOPEDISCHE FYSIOTHERAPIE

Algemene beschrijving orthopedische fysiotherapie

Orthopedische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, zoals spieren, gewrichten, botten en pezen. De behandeling is gericht op het verbeteren van de functie en het verminderen van pijn. Orthopedische fysiotherapeuten werken samen met orthopeden en andere medische specialisten om patiënten de best mogelijke zorg te bieden.

Oorzaken van klachten

Klachten die behandeld worden met orthopedische fysiotherapie kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn ze het gevolg van overbelasting, een blessure of een operatie. Dit kan leiden tot klachten zoals stijfheid, pijn en verminderde mobiliteit. Daarnaast kunnen ook aandoeningen zoals artrose, hernia of scoliose leiden tot bewegingsklachten.

De symptomen

Met orthopedische fysiotherapie kunnen verschillende klachten behandeld worden, waaronder:

  • Rugpijn
  • Nekpijn
  • Schouderpijn
  • Heuppijn
  • Kniepijn
  • Enkel- en voetklachten
  • Spier- en peesblessures
  • Revalidatie na een operatie of ongeval

Verloop van de behandeling

Een orthopedisch fysiotherapeut begint altijd met een uitgebreid onderzoek om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de individuele patiënt. De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals mobilisaties, oefentherapie en medical taping. Deze technieken zijn gericht op het verbeteren van de functie van spieren en gewrichten en het verminderen van pijnklachten.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze behandelingen algemene richtlijnen zijn en dat de behandeling die u nodig heeft afhankelijk is van uw specifieke situatie en symptomen. Het is daarom altijd het beste om een afspraak te maken met een gekwalificeerde fysiotherapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de fysiotherapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen om de spieren en gewrichten soepel te houden, een aangepaste levensstijl of advies over hulpmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van klachten.

Orthopedische fysiotherapie is een effectieve behandelmethode bij spier- en gewrichtsklachten. Door het gebruik van verschillende technieken kan een orthopedisch fysiotherapeut pijnklachten verminderen en de functie van spieren en gewrichten verbeteren. Na de behandeling is het belangrijk om de adviezen van de fysiotherapeut op te volgen om het herstelproces te ondersteunen.

Maak een afspraak met een specialist